reklama
kategoria: Zdrowie
8 styczeń 2024

Diety niskowęglowodanowe bazujące na źródłach roślinnych pozwalają na długo utrzymać prawidłową masę ciała

zdjęcie: Diety niskowęglowodanowe bazujące na źródłach roślinnych pozwalają na długo utrzymać prawidłową masę ciała / fot. PAP
fot. PAP
Diety niskowęglowodanowe, oparte na białkach i tłuszczach pochodzenia roślinnego oraz zdrowych węglowodanach, takich jak produkty pełnoziarniste, wiążą się z wolniejszym przyrostem masy ciała i pozwalają na dłużej utrzymać pożądaną wagę niż diety niskowęglowodanowe składające się głównie z białek i tłuszczów zwierzęcych oraz rafinowanych węglowodanów.
REKLAMA

W czasopiśmie „JAMA Network Open” ukazała się publikacja (http://dx.doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2023.49552) naukowców z Harvard T.H. Chan School of Public Health, analizująca różne typy diety niskowęglowodanowej i pokazująca, jak wpływają one na zdrowie i sylwetkę na przestrzeni lat, a nie tylko tygodni czy miesięcy.

„Chociaż wiele badań wykazało korzyści wynikające z ograniczenia węglowodanów w celu krótkotrwałej utraty wagi, niewiele dotyczyło wpływu takiego sposobu żywienia na długoterminowe utrzymanie masy ciała” - wyjaśniają autorzy pracy.

Bazując na danych dotyczących diety oraz składu i budowy ciała blisko 125 tysięcy zdrowych dorosłych, naukowcy przydzielili ich do jednej z pięciu kategorii diet eliminujących węglowodany: całkowicie niskowęglowodanowej (TLCD), ograniczającej wszystkie węglowodany do minimum; niskowęglowodanowej pochodzenia zwierzęcego (ALCD), kładącej nacisk na białka i tłuszcze odzwierzęce; niskowęglowodanowej opartej na warzywach (VLCD), opierającej się na białkach i tłuszczach pochodzenia roślinnego; zdrowej diecie niskowęglowodanowej (HLCD), kładącej nacisk na białka roślinne, zdrowe tłuszcze i mniej rafinowanych węglowodanów; oraz niezdrowej diecie niskowęglowodanowej (ULCD), bazującej na białkach pochodzenia zwierzęcego, niezdrowych tłuszczach i węglowodanach rafinowanych, takich jak białe pieczywo i płatki zbożowe.

Okazało się, że jadłospisy bazujące na białkach i tłuszczach pochodzenia roślinnego oraz zdrowych węglowodanach były istotnie powiązane z wolniejszym (w długim terminie) przyrostem masy ciała. Uczestnicy, którzy całkowicie eliminowali węglowodany oraz spożywali głównie białka i tłuszcze odzwierzęce (czyli ci z grup TLCD, ALCD i ULCD) przybierali na wadze więcej i szybciej niż osoby, które wybrały dietę HLCD. Korelacja ta była najbardziej widoczna wśród uczestników młodszych (poniżej 55. roku życia), z nadwagą lub otyłością oraz/lub mniej aktywnych fizycznie.

Jeśli chodzi o dietę niskowęglowodanową opartą na warzywach (VLCD), to przyrost wagi także był wolniejszy niż w dietach odzwierzęcych, jednak wyniki były tu mniej jednoznaczne niż w przypadku diety HLCD.

„Nasz najważniejszy wniosek jest taki, że nie wszystkie diety niskowęglowodanowe są sobie równe pod względem długoterminowej kontroli wagi – podsumowuje jeden z autorów badania prof. Qi Sun. - Nasze odkrycia mogą zrewolucjonizować sposób myślenia o popularnych sposobach żywienia i uświadomić ludziom, że inicjatywy w zakresie zdrowia publicznego powinny w dalszym ciągu promować wzorce żywieniowe, które kładą nacisk na pełne ziarna, owoce, warzywa i niskotłuszczowe produkty mleczne”.(PAP)

Katarzyna Czechowicz

kap/ bar/

PRZECZYTAJ JESZCZE
Materiały sygnowane skrótem „PAP” stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazami danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez [nazwa administratora portalu] na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek ich wykorzystywanie przez użytkowników portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.
pogoda Oświęcim
2°C
wschód słońca: 07:04
zachód słońca: 15:53
reklama

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez w Oświęcimiu

kiedy
2024-11-21 17:30
miejsce
Oświęcimskie Centrum Kultury,...
wstęp biletowany
kiedy
2024-11-21 20:30
miejsce
Oświęcimskie Centrum Kultury,...
wstęp biletowany
kiedy
2024-11-22 17:00
miejsce
Oświęcimskie Centrum Kultury,...
wstęp biletowany
kiedy
2024-11-24 19:00
miejsce
Pub Vinyl, Oświęcim, Rynek Główny 9
wstęp biletowany